Transfo Zwevegem, een unieke plek

Langs het kanaal Bossuit-Kortrijk ligt de voormalige elektriciteitscentrale van Zwevegem. Deze monumentale industriële erfgoedsite met een oppervlakte van 9 ha is beschermd als monument.

De centrale werd opgericht in 1911 door de Société d’electricité de l’Ouest de la Belgique om stroom te leveren en te verdelen voor de openbare verlichting van Zwevegem en haar kantoren, scholen, rusthuizen en kerken. Na de Eerste Wereldoorlog breidde de site sterk uit. De productie werd stopgezet in 2001. Kort daarna werd een herbestemmingsplan opgemaakt.  Daarbij werd het grootste respect getoond voor het behouden van de unieke atmosfeer van de indrukwekkende industriële locatie. 

In 2004 besliste de gemeente Zwevegem om de centrale samen met de intercommunale Leiedal aan te kopen en er een nieuwe socio-culturele bestemming aan te geven. De Provincie West-Vlaanderen nam ook deel aan het project en deze drie partners hebben samen de vzw Transfo Zwevegem opgericht met als missie:

Transfo is een dynamische ontmoetingsplaats op de snijlijn van heden, verleden en toekomst. Het vonkend verleden inspireert hedendaagse initiatieven met de blik naar de toekomst. Het erfgoed biedt fysieke en mentale ruimte om samen te ontspannen, te leren, te ondernemen en te netwerken.

Bart Noels is sedert april 2023 site manager van Transfo namens de vzw en de drie partners.