Publicaties en reportages

Hieronder vindt u een overzicht van de publicaties die ik de afgelopen jaren mocht realiseren als redacteur, eindredacteur of videomaker.


Boeken

  • Tissu de songes – Droomstof, Jean Pattou (beelden), Colette Nys-Mazure (teksten), Pierre Callens (concept en teksten), Bart Noels (vertaler)
  • Le parc bleu de l’eurométropole – Het blauwe park van de eurometropool, Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai, 2018
  • De rivier maakt de stad. Twintig jaar Leiewerken in Kortrijk, Stad Kortrijk & Intercommunale Leiedal, 2016
  • Atlas hedendaagse architectuur in zuidelijk West-Vlaanderen, Anno ’02, 2002
  • Alcohol, illegale drugs en medicatie : recente ontwikkelingen in Vlaanderen 1995, samen met Jean-Paul Wydoodt, VAD, 1996

Video

Un voyage le long de la frontière franco-belge – Een roadtrip langs de Frans-Belgische grens

Partons 2.0

Journalist Bart Noels doorkruiste het gebied van Partons 2.0 op zoek naar verhalen over burgerschap en ruimtelijke ontwikkeling. De tocht start in Landas en gaat over Nieppe, Abele, Boeschepe en Bergues tot in Bainghen.

Coup de cœur: Ontdek cultuur in de Eurometropool

De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai draagt cultuur en creativiteit hoog in het vaandel. In de reeks “Coup de Coeur” stellen creatieve bewoners van de grensstreek hun favoriete plek voor: een museum, repetitieruimte, boek of marionet … alles is mogelijk.

OP/TIL : culturele samenwerking

Bart Noels sprak voor OP/TIL met lokale politici die betrokken zijn bij een erkend intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur. Ze delen hun ervaringen over regionaal samenwerken door 5 vragen te beantwoorden.

Eurometropolis: a blue space in transition

21 studenten landschapsarchitectuur en stedenbouw maakten voorstellen voor de toekomst van de Blauwe Ruimte en wat die zou kunnen betekenen voor de huidige en toekomstige sociale en ecologische uitdagingen in onze grensregio.


Francobelge.news

Francobelge.news is een gratis wekelijkse tweetalige nieuwsbrief die het essentiële nieuws uit de grensregio samenvat en presenteert. Dit vrijwilligersinitiatief is gestart in het voorjaar van 2016 met Eurometropolis News. In 2020 is een tweede nieuwsbrief gestart voor de regio Flandres-Westhoek ism Flandres TV: Passage Flandres-Westhoek. In 2023 zijn beide initiatieven gebundeld op één platform: Francobelge.news

In 2018-2019 maakten we met een team journalisten uit Wallonië, Frankrijk en Vlaanderen Le Grand Tour: een 60-delige reportagereeks over de grensregio Lille-Kortrijk-Tournai.


De Lage Landen / Les Plats Pays

Onbegrensd

Bart Noels voelt zich niet gehinderd door de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen. Integendeel, ze prikkelt zijn nieuwsgierigheid. In “Onbegrensd” bericht hij geregeld over actuele gebeurtenissen in deze grensstreek.

Verborgen hoekjes

In deze videoreeks gaan we op zoek naar verborgen hoekjes en minder bekende bezienswaardigheden langs de Belgisch-Franse grens in Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen.


Dienstverlening in lokale besturen


Zuidwest – UiT in de metropool

  • Maandelijks vond je in de periode 2013-2016 op de website van Zuidwest een tip voor een UiTje in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. Cultuur, toerisme en ontdekken. Soms voor, soms achter de schermen: UiT in de metropool
  • Daarnaast schreef Bart Noels verschillende bijdragen voor de magazines Open Monumentendag en het magazine van Overleg Cultuur & Dertien (2000-2013).

Regionale journalistiek

Het Nieuwsblad / Het Volk (1998-2002)

  • Zie GoPress
  • Zie het webarchief van Mediahuis