Service design brengt moderne dienstverlening naar klassiek gemeentehuis Westerlo

Niet elke gemeente kan prat gaan op een statig gemeentehuis als dat van Westerlo. “Ons oud kasteeltje is mooi, maar niet altijd zo praktisch. We wilden ons onthaal beter maken, en een centrale infobalie inrichten”, zegt communicatieambtenaar Christophe Sproelants. De gemeente ging met service design aan de slag. Het resultaat wordt een mooie verzoening van het statige gebouw met een frisse moderne aanpak. En meer tevreden bezoekers.

Een gemeentehuis in een oud kasteel heeft zijn charme, maar is geen ideale plek om bezoekers te onthalen. Het is een groot gebouw met een gebrekkige signalisatie. Op sommige momenten stonden er lange wachtrijen. Bezoekers willen een comfortabeler en een sneller bezoek. De gemeente pakt dit aan door een duidelijk onthaal te creëren, met een betere klantengeleiding en wachtruimtes. Westerlo had bij aanvang van het project een pak randvoorwaarden waar mee rekening gehouden moest worden. Zo moest er een oplossing komen voor de tocht in de hal, moesten verwarming en verlichting en akoestiek aangepakt worden. En de gemeente wilde een infobalie, waar je voor veelgevraagde diensten terecht kan. “Een heel eisenpakket waar we rekening mee moesten houden”, zegt Christophe Sproelants.

Lees meer over service design in Westerlo in Lokaal (VVSG, nummer 1 april 2012).
Je vindt in dit nummer ook cases uit Kortrijk, Mechelen, Groningen en Turnhout.