Waarstaatjegemeente.nl maakt vergelijken mogelijk

“De eerste iPhone applicatie. De ruimste openingstijden. De nieuwste service.” Berichtgeving over dienstverlening gebeurt vaak via superlatieven. Begrijpelijk, want anders raak je niet in de krant. En de krant is nu eenmaal een handig middel om burgers te informeren over je dienstverlening. Maar scoort je gemeente wel zo goed? Is de eerste, de beste, de grootste wel zo relevant?

Cijfers geven inzicht
Een andere benadering die de casuïstiek passeert is die van Waarstaatjegemeente.nl. Op deze website leveren Nederlandse gemeenten zelf een reeks cijfers over transacties, en die worden verrijkt met opinitie-onderzoek en ander materiaal. Het levert een rijke reeks cijfers op. Een rijk beeld op dienstverlening en transactiegegevens.
Natuurlijk kan je die kwantitatieve benadering een stuk in vraag stellen. Maar cijfers maken vergelijken mogelijk. Waar staat je gemeente tegenover andere gemeenten?

Vlaanderen: enkel bibs
In Vlaanderen is er op vandaag geen dergelijke rijke set vergelijkingsgegevens. De stadsmonitor geeft een goed beeld van leefbaarheid in de dertien centrumsteden, en de Vlaamse overheid levert mooie lokale statistieken. Maar naar vergelijkbare transactiestatistieken is het voorlopig zoeken. Aangename uitzondering: de sector van de openbare bibliotheken met bibliotheekstatistieken.be.Wie weet heeft van andere publieke transactiestatistieken: laat aub weten via commentaar op dit bericht.